Jedlé houby a jak je připravovat

Houby k české kuchyni nezaměnitelně patří a mnoho nadšenců se vydává do lesa, aby si nasbírali pár hříbků na polévku nebo zavařování. Ale jaké houby jsou jedlé a kde rostou?

Kam na houby

Na houby je nejlépe jít do lesa po dešti. Houby potřebují ke svému růstu hodně podmáčenou půdu a mírnou teplotu. Za velkého horka nenajdete nic nebo jen pár uschlých zbytků. Ideální je teplota vzduchu kolem 15 – 25 °C. Proto houbařská sezona vrcholí v průběhu podzimu, kdy jsou rána vlhká a studená, akorát pro růst hub.

Místa ke sběru hledejte podmáčená s velkým množstvím mechu, ale projděte i travnaté porosty, v nichž můžete najít obzvláště velké kousky. Navigovat vás bude také příjemná vůně podhoubí ve vzduchu.

Na sběr hub si vezměte košíček nebo plátěnou tašku, v sáčku by se vám zapařily a vytvořily plesnivou neforemnou hroudu. Při čistění hub rovněž odstraňujte plesnivé nebo červavé části, které nejsou dobré pro vaše zdraví. Houby po sběru co nejdříve zpracujte, aby dlouhým ležením pohromadě napadané kousky nezničily ty zdravé.  

Houby jedlé a velmi dobré

Jedlé houby

Nejznámějšími jedlými houbami jsou hřib dubový, kterému se přezdívá pravák. Má bílou masitou nožku, bílé rourky a hnědou hlavičku. Nožka bývá často červavá, ale najdou se i zcela zdravé houby. Dorůstá do velkých rozměrů, proto potěší každého houbaře. Jeho klobouk si můžete osmažit na pánvi na divoko nebo obalený jako řízek.

Malý hříbek krásně koukající z mechu s tmavě hnědou hlavičkou a žlutou nožkou, to je hřib sametový. Je velmi dobrý a oblíbený, nejen na vyfocení, ale také na jídlo. Díky své pevné konzistenci se hodí nejlépe do zavařovaných směsí hub. Nerozmáčí se a drží pěkně tvar.  

Hřib žlutomasý, lidově přezdívaný babka je nejčastěji sbíraným hřibem. Bývá většinou červavý, proto je lepší sbírat mladší plodnice, které jsou čisté. Je velmi aromatický a jídlo skvěle ochutí.

Velký statný pevný masitý hřib s červenou nožkou i rourkami a tmavě hnědočerveným kloboučkem je hřib kovář. Je velmi tuhý a hodí se k nakládání i ke smažení, či vaření. Měl by se však vařit nejméně 20 minut, za syrova je mírně jedovatý. Vařením se jedovatost ztrácí.

Tmavý kouřově černý hřib se nazývá hřib černající. Je také jedlý a dobrý do guláše nebo polévky. Nemá příliš výraznou chuť, takže je vhodný jako doplňková surovina, aby bylo guláše více.

Bedla jedlá bývá často zaměňována s druhy nejedlými. Bedla jedlá by měla červenat na řezu a mít na nožce závojíček. Hodí se ke smažení na pánvi nebo sušená jako koření.

Liška obecná je velmi dobrá a aromatická houba, je žlutá a má typický zvonový tvar s roztřepenými okraji. Nejlepší je v liškové omáčce s tymiánem a muškátovým oříškem, ale hodí se také k nakládání nebo do guláše či perkeltu.

Čemu se raději vyhnout

Rozhodně se vyhněte sběru muchomůrek, jak červených, tak zelených, či tygrovaných. Ale i nejedlé nebo jedovaté hřiby neničte. Neslouží k snědku jen lidem, ale také jiné zvěři, pro níž látky v nich obsažené jedovaté nejsou.

Častým jevem je záměna hub. Nejvíce zaměňovanou houbou je hřib žlučník, nazývaný hořčák. Má bílou nožku a světle hnědý klobouček. Je na dotek plstnatý, nemá tak pevnou strukturu, jako houby jedlé. Zdali jde o hořčák, poznáte, když si do houby kousnete, je na chuť velmi hořká.

Zaměnitelná je rovněž liška obecná, s lištičkou pomerančovou, která je menší, ostřeji žlutá až do oranžova a nemá zvonový tvar.

Recept na zavařené houby

Zavařování hub je v Česku oblíbenou činností. Když je velká úroda a houby se už nevejdou do mrazáku, nastává zavařování. Hříbky v octovém nálevu si můžete dát jako přílohu k hlavnímu chodu nebo je použít do guláše či pod maso. Velmi dobré je houby ve sklenici namíchat do směsi a dochutit různými druhy koření.

Ingredience:

  • směs různých druhů hub
  • rozmarýn
  • tymián
  • kopr
  • cibule
  • černý pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • hořčičné semínko
  • cukr
  • sůl
  • ocet

Postup:

  1. Malé houby ponechte vcelku a větší nakrájejte na kousky. Napěchujte do sklenic a do každé přidejte kolečko cibule, snítku rozmarýnu, tymiánu, kopru, pár kuliček pepře, nového koření, hořčičného semínka a bobkový list.
  2. Do sklenice nasypejte lžičku soli a dvě lžičky cukru. Zalijte 40 ml octa a dolijte převařenou vodou. Chvíli počkejte, až vybublá všechen vzduch ze sklenice a opět dolijte, ať jsou houby zcela přikryté.
  3. Houby ve sklenici zavíčkujte a zavařte na85 °C asi 20 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *