Dům a zahrada

Výběr jídelního stolu: Podle čeho se rozhodovat

Výběr jídelního stolu by se nikdy neměl podcenit, protože v naší domácnosti plní velmi důležitou funkci. V tomhle článku se podíváme na základní faktory, podle kterých se rozhodovat.

Velikost jídelního stolu

výběr jídelního stolu
výběr jídelního stolu

První vlastností stolu, kterou musíme rozhodnout je jeho velikost. Ta se odvíjí od jeho budoucího umístění. Změřte si rozměry, kterými vaše kuchyň disponuje. Kolem stolu by vždy mělo být dostatek místa pro průchod, a to i v případě, že u stolu někdo sedí. Dále také záleží na početnosti vaší rodiny, které u stolu bude zasedat. Vždy je lepší počítat s jedním nebo více rezervními místy. Některé stoly umožňují rozkládání na větší plochu, což někdy může vyřešit problém s nečekanou potřebou většího stolu.

Použitý materiál

Další důležitý bod pro rozhodování je použitý materiál, který ovlivní vlastnosti stolu. Může jít o jeden materiál, nebo o kombinaci různých materiálů. Nejčastěji se na jídelní stůl používá nějaký typ dřeva. Může jít o těžké masivní dřevo, nebo o lehkou dřevěnou konstrukci. Každá z těchto variant má různé vlastnosti, a proto je dobré si stůl nejprve pořádně vyzkoušet. Dřevěná deska stolu je náchylná k vytváření rýh a oděrek. Zejména pokud deska nemá žádnou větší ochranu, je dobré na stůl umístit například ubrus, nebo ochrannou podložku. Další možností je využít skleněnou desku, která je odolnější vůči oděrkám, ale zase může působit chladně a křehce. Některé materiály zase můžou být hůře omyvatelné, nebo nepraktické. Volbu materiálu tedy pečlivě zvažte.

Styl jídelního stolu

Výběr jídelního stolu, náhled moderního stolu
Moderní jídelní stůl

U vybraného stolu je také důležité, aby stylově zapadl mezi ostatní nábytek a vybavení kuchyně. Existují různé styly stolu. Můžete si vybrat moderní jednoduchý styl, starodávný styl, různé barevné kombinace, zajímavé dekorace a podobně. Při výběru stolu dbejte na to, aby se hodil ke všemu ostatnímu, co v kuchyni máte. Také dbejte na to, aby styl vašeho jídelního stolu neomezoval jeho praktičnost a funkci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *