Jak pilovat surfařskou techniku a surfovat i v Čechách

Rádi byste si pořídili surf a naučili se surfovat? Patříte mezi surfařské začátečníky a rádi byste rozvíjeli svou techniku a schopnosti? Ve všech případech můžete začít s některými tréninky, které vám pomohou rozvíjet vaše surfařské schopnosti, či si dokonce zasurfovat, a to i u nás v Čechách.

Surfařská průprava

Skvělou volbou pro vás mohou být například hodiny surfařské průpravy. Jedná se o lekce, které jsou zaměřeny na učení správného surfařského postoje, rozvíjení schopností, které souvisí se surfováním, tedy stability, koordinace či flexibility. Součástí těchto tréninků bývá také jógová průprava, ale především průprava surfařská. Ideální volba pro osoby, které se chtějí v surfování zlepšovat po celý rok či se udržovat v dobré kondici.

Jóga

K surfování se čím dál tím více pojí také jóga. Jóga je totiž skvělým způsobem, jak udržovat a rozvíjet flexibilitu a ta je právě při surfování nesmírně důležitou. Nestabilní surfařské prkno a střídající se vlny vyžadují, abyste měli dobrou stabilitu. Postavení se na prkně vyžaduje i dostatečnou flexibilitu. Během jógy trénujete také správné dýchání a uklidnění mysli. To se vám bude hodit také ve chvílích, kdy vás doslova „semele vlna“ a vy musíte zůstat v klidu a nepanikařit. Jóga je tak dobrým doplňujícím tréninkem, který vás na surfování bude dobře připravovat.

Balanční deska

Pro přípravný trénink na surf či udržování dobré surfařské kondice se vám bude hodit také balanční deska. Trénovat můžete balanc na klasických balančních deskách, nebo používat přímo surfařskou. Ta je zpravidla vyrobena ze dřeva a je ve tvaru malého surfu. Ten se položí na dřevěný válec. Na této desce můžete trénovat balanc a držení na prkně takřka kdekoliv a kdykoliv, třeba u vás doma v obýváku.

Surf arena

Surf arena
Surf arena

Pokud se nechcete udržovat v kondici pouze doplňujícím tréninkem, navštivte surf arénu v Praze. Právě zde totiž již můžete stoupnout na surfařské prkno a zkusit si, jaké je to udržovat rovnováhu na vodě. Právě zde si můžete vyzkoušet, jaký je to pocit. Bohužel se jedná o poměrně drahou záležitost a trénovat pravidelně zde pravděpodobně nebudete. Více se vám vyplatí zakoupit letenku například do Francie, Portugalska či na Kanárské ostrovy a zde trénovat surfování přímo.

Surfování na řece

Zakusit surfing můžete nejen v uzavřené surf aréně, ale také na české řece. Právě zde si můžete vyzkoušet, jaký adrenalin přináší surfování na řece. Vyzkoušet si surfing na řece můžete například na Labi, v Brandýse nad Labem. Tomuto typu surfingu se přezdívá tzv. riversurfing a zajet si ho můžete vyzkoušet i do Mnichova. Surfování na řece je však vhodné pro osoby, které již trochu vědí, do čeho jdou a mají alespoň základní surfařskou průpravu. Nezapomínejte, že surfování na řece či v surf aréně bude vždy rozdílné od surfování v oceánu.

Kam za vlnami?

Pokud už nyní přemýšlíte, kam byste za surfováním měli vyrazit, rozhodujte se především podle toho, zda jste začátečníkem či jste již základní surfařskou průpravu absolvovali. Pro začátečníky je ideální zemí například Portugalsko, a to především jih během zimních měsíců. Zkušenější surfaři si na své přijdou spíše na severozápadě Portugalska, kde objeví místa, jako je Peniche či Nazaré. Vyrazit však můžete za surfováním i na Kanárské ostrovy či do Francie. Pro zkušenější surfaře je ideální volbou například Indonésie či Srí Lanka. Dobrou volbou jsou pro vás i různé surfařské programy, kterých se můžete zúčastnit. Nejenže si na nich skvěle zasurfujete a osvojíte si základní surfařskou techniku, poznáte zde také řadu nových přátel a také novou zemi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *